Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Εγώ και οι Φίλοι μου:


Στο εργαστήριο, παρέα με τους φίλους μου:



Εγώ και η οικογένεια μου:
(από αριστερά: Γιάννης, Γιώργος, Εύα, Πέτρος)

Και αυτοί που μας κατατρέχουν:



Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Τι είναι το ΘΕΑ.Σ.Ι.


ΘΕΑΣΙ: Όπου το λαϊκό θέατρο σκιών…

Πότε γεννήθηκε το θέατρο σκιών; Πού έχει ταξιδέψει; Πόσα έχει να μας πει; Και ο Καραγκιόζης, ποιος είναι πραγματικά και από πού κρατάει η σκούφια του; Στην Ελλάδα πότε ήρθε; (Ή μήπως ήταν εδώ πάντα…;) Και ποια είναι η σχέση του με την Μάνη;

Στον νέο χώρο ΘΕΑ.Σ.Ι. θα βρείτε απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, αλλά και πολλά περισσότερα. Βασικός μας στόχος είναι η συλλογή, διάσωση και μελέτη υλικού, κυρίως για το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Σκιών και την ιστορική του εξέλιξη. Στην πλούσια συλλογή μας, που μεγαλώνει διαρκώς, θα ανακαλύψετε όλες τις συναρπαστικές (και ίσως απρόσμενες) πλευρές του Θεάτρου Σκιών και αυτού που εμείς, οι Έλληνες, λέμε Καραγκιόζη.

Γνήσια λαϊκή έκφραση και πολύτιμο κεφάλαιο της πολιτιστικής μας παράδοσης, το θέατρο σκιών έχει δημιουργήσει τύπους που πρωταγωνιστούσαν (και πρωταγωνιστούν…) στην ελληνική κοινωνία. Στον φιλόξενο χώρο μας θα τους βρείτε όλους να σουλατσάρουν ανενόχλητοι: τον δουλικό αλλά τίμιο Χατζηαβάτη, τον άξεστο και άγαρμπο αλλά ατρόμητο Ρουμελιώτη Μπαρμπαγιώργο, τον θρασύδειλο κουτσαβάκη Σταύρακα, τον ρομαντικό επτανήσιο σιορ Διονύσιο, τον Μορφονιό, βουτυρόπαιδο με Γαλλικά, πιάνο κλπ.

…συναντάει τη σύγχρονη Τέχνη

Αλλά ο χώρος ΘΕΑ.Σ.Ι. έχει ακόμα ευρύτερες φιλοδοξίες. Στοχεύει να είναι ένα σημείο ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπου η παράδοση θα συναντάει και τα νεότερα εικαστικά ρεύματα. Γι’ αυτό, και παράλληλα με το Θέατρο Σκιών, σε μια επίσκεψή σας μπορείτε επίσης

- Να εξερευνήσετε εικαστικά έργα (ζωγραφικά, χαρακτικά αλλά και αφίσες και μικρογλυπτά) πολλών Ελλήνων εικαστικών, λαϊκών και έντεχνων, ή να μελετήσετε το φωτογραφικό μας αρχείο, που περιέχει πάνω από 10.000 φωτογραφίες, κυρίως από την Μάνη.

- Να συμμετάσχετε σε ομιλίες, συγκεντρώσεις και συζητήσεις για πολιτιστικά θέματα, παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών και άλλες εκδηλώσεις, πάντα με επίκεντρο τον πολιτισμό και την τέχνη.

- Να παρακολουθήσετε δωρεάν μαθήματα για κατασκευές, σχέδιο και ζωγραφική –μια προσφορά που απευθύνεται σε παιδιά κυρίως, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη λαϊκή μας παράδοση, να ταξιδέψετε στην Τέχνη και την Ιστορία, ή απλώς να περάσετε ένα όμορφο απόγευμα συντροφιά με κάποιους αγαπημένους χαρακτήρες, εμείς θα είμαστε εδώ –και θα χαρούμε πολύ να σας καλωσορίσουμε στον χώρο ΘΕΑ.Σ.Ι..

Γιώργος Ι. Χασανάκος, Εικαστικός