Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

H Μάνη

Τι είναι η ΜΑΝΗ;

Πολλοί επισκέπτες έρχονται στην περιοχή μας για πρώτη φορά, πιστεύοντας ότι η Μάνη είναι ένα χωριό. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου που έχει έκταση 930 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σχηματίζεται από το νοητό τρίγωνο Γύθειο - Καλαμάτα - Ακρωτήριο Ταίναρο. Για την ακρίβεια, τα σύνορα της Μάνης αρχίζουν 4χλμ. ΒΑ του Γυθείου, σκαρφαλώνουν στον Ταΰγετο, ακολουθούν την κορυφογραμμή του και καταλήγουν στο χείμαρρο Ξερίλα πριν από την Καλαμάτα (η Καλαμάτα δεν ανήκει στη Μάνη). Με άλλα λόγια, η Μάνη καταλαμβάνει το μεσαίο "πόδι" (χερσόνησο) της Πελοποννήσου. Ραχοκοκαλιά της είναι ο Ταΰγετος, ο οποίος κατεβαίνοντας από βορρά προς νότο χωρίζει τη Μάνη σε Ανατολική (Προσηλιακή) και Δυτική (Αποσκιερή). Ένας άλλος παραδοσιακός διαχωρισμός είναι μεταξύ "Μέσα Μάνης" (από την Αρεόπολη και νότια), "Έξω Μάνης" (η περιοχή βορειοδυτικά της Αρεόπολης προς την Καρδαμύλη) και Κάτω Μάνης (ανατολικά της Αρεόπολης, η περιοχή Γυθείου). Έχει μήκος 75χλμ. και μέγιστο πλάτος 28. Το έδαφος της περιοχής είναι πετρώδες, άνυδρο και ως εκ τούτου άγονο. Το κλίμα της είναι ξηρό στα ορεινά και υγρό στα παράλια, με ζέστη το καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα με σπάνια χιόνια. Οι 25000 μόνιμοι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με αγροτικές

εργασίες, το ψάρεμα, το εμπόριο και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό. Από το 1938, η Δυτική Έξω Μάνη ανήκει στο νομό Μεσσηνίας. Από το 1999, η Μάνη αποτελείται από έξι δήμους: Γυθείου, Οιτύλου, Ανατολικής Μάνης και Σμήνους στο νομό Λακωνίας, Λεύκτρου και Αβίας στο νομό Μεσσηνίας, καθώς και τα δημοτικά διαμερίσματα Βέργας, Αλμυρού και Μικράς Μαντινείας του δήμου Καλαμάτας, επίσης στο νομό Μεσσηνίας.
Στη Μάνη υπάρχουν περίπου 250 χωριά και οικισμοί, λουσμένα στο φως, γεμάτα ελιές και φραγκοσυκιές, 800 πύργοι και 7 κάστρα.
Σε όσους γνωρίζουν κάποια πράγματα για τη Μάνη, όταν αναφέρονται στην περιοχή το μυαλό τους ταξιδεύει σε πύργους και βεντέτες, μοιρολόγια και μαυροφόρες γυναίκες, ελιές και καλό λάδι, λαμπερή πέτρα και φραγκόσυκα. Η Μάνη είναι όντως όλα αυτά, είναι όμως επίσης τέχνη και ευαισθησία, είναι η ποίηση του ανέμου ανάμεσα στους αλύγιστους πολεμόπυργους, είναι η ζωγραφική της Φύσης όταν ο ήλιος πέφτει πάνω στις ελιές και τις φραγκοσυκιές, είναι η μουσική του ψιλοβροχιού κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ που θα σας μείνει αξέχαστο. Είναι φως, αέρας και θάλασσα.
Ελάτε στη Μάνη, αυτό το ανοιχτό μουσείο, και γνωρίστε το. Δεν είναι μακριά, μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα. Είναι ένας ξεχωριστός τόπος που όμοιός του δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Σεβαστείτε τον, αγαπήστε τον και αν τυχόν έχετε κάποια παρατήρηση ή παράπονο πείτε το σ' εμάς, θα φροντίσουμε να το μεταβιβάσουμε σε κάποιον αρμόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: