Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, θα ήθελα να σας υποδεχτώ και να σας ξεναγήσω στο ΘΕΑ.Σ.Ι, τον νέο εικαστικό και μουσειακό χώρο που δημιούργησα με πολύ μεράκι, για να ξεκινήσουμε τον χειμώνα που έρχεται με μια περιήγηση στον πολιτισμό και την Ιστορία.

Ελάτε να ταξιδέψουμε ακολουθώντας την πορεία του Θεάτρου Σκιών, από την αρχαία Κίνα μέχρι τη σύγχρονη Ελλάδα. Να συζητήσουμε πόσο Έλληνας ή Τούρκος είναι ο Καραγκιόζης, και τι σχέση έχει με τη Μάνη. Να ερευνήσουμε απροσδόκητες πλευρές της λαϊκής αυτής τέχνης, αλλά και τι μορφές θα μπορούσε να πάρει στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Αλλά, πρώτα απ’ όλα -τι σημαίνει ΘΕΑ.Σ.Ι.; Σημαίνει ΘΕΑτρου Σκιών Ιστόρηση. Και είναι ένας χώρος που στεγάζει μια πλούσια συλλογή από φιγούρες του θεάτρου σκιών -που καλύπτει όλη την ιστορία του είδους- αλλά και εικαστικής τέχνης γενικότερα, με στόχο να φέρει πιο κοντά τον κόσμο, ιδίως τα παιδιά, με τον πολιτισμό και τη λαϊκή μας τέχνη.

Είναι επίσης ένας χώρος που στεγάζει έναν ολόκληρο χρόνο σκληρής και μεθοδικής εργασίας, με τη βοήθεια και του συνεργάτη μου Πέτρου Μπανάκου. Μέχρι πριν 12 μήνες, ήταν απλώς ένα εγκαταλειμμένο ξυλουργείο. Αλλά από την πρώτη στιγμή που τον είδα κατάλαβα ότι, αν αφιερώναμε πολλή προσπάθεια, πολλή φροντίδα και πάρα πολύ κέφι, θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε κάτι γεμάτο ζωή και δημιουργία. Και στρωθήκαμε αμέσως στη δουλειά.

Σήμερα, ανοίγουμε τον χώρο αυτό στο κοινό με την ψυχή γεμάτη, την καρδιά υπερήφανη -και την ελπίδα ότι, παρά κι ενάντια στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και το δηλητήριο της ύφεσης, η Τέχνη και ο Πολιτισμός δεν μπορούν να νικηθούν με τίποτα.

Αν συμφωνείτε, θα σας περιμένω με φρέσκο λάδι, ελιές, σύγκλινο και κρασί αυτού του τόπου.

Εγώ βάζω αυτόν τον μικρό χώρο, για αρχή. Εσείς μπορείτε να βάλετε τη συνέχεια.

Σας περιμένω να υποδεχθούμε το χειμώνα το Σάββατο 26/11/11

Γιώργος Ι. Χασανάκος

Β.Καλκανδή 4, (απέναντι από την πόρτα του Σταδίου)

Γύθειο, Λακωνία

Τηλ. 2733 022 064

Δεν υπάρχουν σχόλια: